Udělejte si chvilku na čaj

Není snad nikdo, kdo by nepil čaj. Už od miminka, kdy dětskými čajíčky pomáháme miminkům s nadýmáním, po důchodce, kteří pijí čaje na zdravotní neduhy svého pokročilého věku. Čaj říkáme všemu, co přelíváme vařící vodou, ale ne všechno jsou přímo čaje. Měli bychom používat výrazy jako je výluh, protože často si do hrnečku chystáme směsi z bylinek, které mají blahodárné účinky na tu kterou nemoc, nebo jen tak, pro zahřátí po zimním výletě, nebo na svlažení v horkém létě, třeba i ledový čaj s kousky ledu. Ale říkejme tomu všemu klidně čaje. Čaje a bylinky mají až kouzelné schopnosti a lidstvo od pradávna využívá čaje na podpůrnou léčbu mnoha zdravotních potíží.

čaj

Pak jsou tu ale i čaje, které nám pomáhají tzv. dobít baterky. Čaje, které pijeme, abychom byli vitální, plní energie, a nezřídka i na dlouhověkost. K těmto čajům se řadí např. čaj maté. Asi každý už zaslechl slovo antioxidant. Čaj maté je obsahuje a tím se stává jedním z oněch čajů, které posilují imunitu a má povzbudivé účinky. Obsahuje látky podobné kofeinu, což dodává energii. Čaj maté se nepopíjí z hrnečku, ale popíjí se brčkem. Ale nic nezkazíte, pokud jej vypijete běžným způsobem. Čaj maté může mít řadu přimíchaných ingrediencí, například kousky ananasu, jahod, šafránu, které mu mohou dodat aróma, ale každý z těchto čajů má stejnou vlastnost, má povzbudivý účinek.

čaj

Angličané jsou známí svým čajem o páté. Ale o čem vlastně ten čaj je? Je to jen o tom, udělat si chvilku pro sebe nebo pro posezení s partnerem, chvíli se zastavit, popovídat si nebo si jen tak o samotě vychutnat vůni a chuť čaje. Na chvíli se zastavit v dnešním uspěchaném světě. Čaj pijeme na žízeň, na podporu uzdravení se ze zdravotních problémů nebo na podporu imunity či zvýšení energie. Černý, zelený, bílý, ovocný, bylinkový, výběr je jen na vás a vaší momentální náladě.